Kde odehrajeme MS 2021 v hokeji? Varianta č.1 - Riga

RIGA - LOTYŠSKO

Lotyšské hlavní město se nachází při ústí řeky Daugavy do Rižského zálivu v Baltském moři. Riga je největším pobaltským městem s přibližně 700 000 obyvateli. Město bylo založeno roku 1201 ale osídlení zde existovalo již od 2. století našeho letopočtu. Město se vyznačuje převážně secesní architekturou, často srovnávanou s tou ve Vídni, Barceloně či Petrohradu. Historické centrum někdejšího hanzovního města bylo roku 1997 zařazeno na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Tento malý turistický ráj patřil již před 100 lety k nejoblíbenějším rekreačním místům v Sovětském svazu, kam Lotyšsko až do roku 1991 patřilo. V současné době se město těší zvýšenému zájmu turistů ze západní Evropy.

 Co vás v Rize bude čekat?

První zvláštností pro nás může být fakt, že ač se jedná o metropoli, v ulicích se nesetkáte se shonem a stresem. Dalším rozdílem je nekomerčnost města. Letáček na různé atrakce Vám s úsměvem nabídnou jen na pár místech. Nabídky do nočních klubů či předražených restaurací zde vážně neočekávejte. Úžasným místem pro  nahlédnutí do historie Lotyšska je místní skanzen. Po asi půlhodinové projížďce západní částí Rigy městskou hromadnou dopravou se dostanete k Juglasskému jezeru, kde se nachází přírodní skanzen. V krásném prostředí uprostřed lesíka se před Vámi odkryje celá historie života Lotyšů. Od dřevěných kostelů přes stáje, domky až po rybářské chatrče nebo typické studny. Vše přehledně rozděleno podle oblastí Lotyšska.

Pojďme ale zpět do centra města. Na Katedrálním náměstí se nachází monumentální románská katedrála, největší kostel v pobaltských státech – Rižský Dóm. Katedrála začala vznikat roku 1211 a v průběhu století byla několikrát přestavována. Kvůli její stavbě byly strženy původní domy, na které dávají vzpomenout alespoň dlažební kostky sestavené v jejich půdorysech. Zajímavostí je, že na žádné věžičce není, jak tomu bývá jinde zvykem, umístěn jediný kříž. Namísto nich se tam nachází větrné korouhvičky v podobě kohoutů, které podle pohanských pověr mají odrazovat zlé duchy.

Další památkou, u které se rozhodně musíme zastavit je Rižský zámek. Původně hrad postavený z vůle křižáků (Mečoví rytíři). Až do roku 1481 na hradě sídlil velmistr řádu. O tři roky později byl hrad měšťany vypálen a zbořen. V letech 1509–1515 z nařízení mečonošů byl hrad Rigou opět postaven, ovšem už v jiné podobě. Za pozdější polské a švédské vlády byl hrad několikrát stavebně upraven. Za ruské éry byl roku 1818 zásadně přestavěn v duchu tehdejší zámecké architektury. Poslední velkým zásahem byla adaptace na prezidentský palác (1939). Mezi lety 1922–1940 a opět od roku 1995 zámek slouží jako sídlo prezidenta Lotyšské republiky. Část prostor je vyhrazena pro Muzeum lotyšské historie, Muzeum zahraničního umění a Muzeum literatury, divadla a hudby.

U Rigy neodmyslitelně musíme zmínit také Dům Černohlavců. První zmínka o této skupině domů sahá do roku 1334. Na rižském náměstí se nachází dům pojmenovaný buď po sv. Mořicovi, který byl patronem svobodných kupců, nebo kvůli černým pokrývkám hlavy, kteří kupci nosili. Původní budova ze 14. století, která svobodným kupcům patřila, ale byla za druhé světové války vybombardována. Současná stavba je z roku 1999. Další známou skupinkou historických domů jsou tzv. Tři bratři. Nejstarší z nich je dům s číslem 17, pocházející z přelomu 15. a 16. století. Zároveň je nejstarší dochovanou zděnou budovou v Rize. Zbylé dva domy pochází z poloviny a konce 17. století.

Dalším místním klenotem jsou nad nádražím se nacházející bývalé zeppelinské hangáry v jejíchž prostorách vznikl rižský Central Market. Ten je jedním z největších tržišť v Evropě, prodává zde přibližně 3000 prodejců.

Riga však nabízí mnohem více. Ať už Prašnou věž, spousty dalších malebných kostelů, Pomník svobody, vícero nejrůznějších muzeí nebo třetí nejvyšší televizní věž v Evropě. K tomu všemu zde můžete poznat nejrůznější tradiční gastronomické delikatesy a oproti západní Evropě je příjemným bonusem také to, že zde nemusíte sahat příliš hluboko do peněženky. Pokud se do lotyšské metropole vydáte, rozhodně si budete přát, aby se zde Mistrovství Světa znovu konalo dříve, než po dlouhých 15 letech jako tomu bylo teď.

 

Kde se hraje?

Název:                                                         Arena Riga

Kapacita:                                                    10 300 diváků (pro hokej)

Otevřena:                                                  2006

Předchozí MS:                                          MS v hokeji 2006

Domácí tým:                                             Dinamo Riga (KHL) od sezony 2008



Hodnocení článku

2

Čtěte také:

Global Series ve Stockholmu 2023 NHL opět s diváky! Winter Classic Špindlerův Mlýn MS v hokeji 2019 rozlosováno Los Angeles - nová hokejová destinace

Diskuze







Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)

Položky označené * je nutno vyplnit.