Valentino Rossi - poslední sezona s legendární "46"?

Valentino Rossi, jméno zapsané do srdcí milionu fanoušků po celém světe. Pravděpodobně žádný jiný ze současných závodníků MotoGP si nikdy nezískal takovou přízeň diváků a milovníků motosportu – muži ho obdivují za jeho dovednosti a umění, s jakým dokáže ovládat svůj stroj, ženy se rozplývají nad jeho milým úsměvem a příjemným charismatem, děti ho mají rádi pro jeho veselou povahu a nikdy nehasnoucí optimismus. A to je jen malý výčet věcí, kterými by se dal tento italský závodník charakterizovat. 

 

Valentinovi v těle krev závodníka kolovala už od narození. Jeho otec, Graziano Rossi, byl taktéž slavným italským motocyklovým jezdcem a není proto divu, že se malý Vale vydal v jeho stopách. I když to na začátku vypadalo, že se bude ubírat spíše směrem čtyř kol - začínal závodit s motokárami, protože to jeho maminka Stefanie považovala za bezpečnější, a kdyby později během dětství sám nenašel větší zálibu v motorkách, tak bychom možná Valeho znali spíše jako jezdce Formule 1. Osud mu, možná naštěstí, vybral jinou cestu. 

Vale se narodil v Urbinu ve střední Itálii a vyrostl v nedaleké vesničce Tavullia. Místní kopcovitá krajina zalitá sluncem, posázená vinicemi, mezi kterými se proplétají dlouhé táhlé zatáčky a obohacená o svěží vítr vanoucí od nedalekého mořského pobřeží, přímo vybízí k tomu, aby se po ní místní proháněli na motorkách od rána až do západu slunce. Není divu, že právě tady probíhá jeden z nejpovedenějších, alespoň co se atmosféry týče, závodů seriálu MotoGP. 

V polovině září se na okruh v Misanu sjedou všichni skalní fanoušci a užívají si víkend plný nejrůznějších událostí – od samotného závodu, přes doprovodné akce v Tavullii a po celém pobřeží kolem Rimini, až po historii či gastronomii v nedalekém San Marinu. 

Pokud se rozhodnete na tuto velkou cenu vyrazit s námi, všechna tato místa navštívíme. Zažít atmosféru v Tavulii, kde je i sídlo oficiálního fanclubu Valentina Rossiho, musí každý pravý příznivce. Je to zážitek na celý život. A jako bonus zjistíte, že naše česká stopa je všude. Italský prezident fanclubu se totiž zhlédl v kráse českých žen a jednu takovou si vzal. Nedaleko domu, ve kterém bydlí samotný Rossi, si tak v baru klidně dáte Plzeň a ještě si ji objednáte česky. O pestrosti akce a široké české základně se do jeho rodiště ostatně přijeďte přesvědčit sami. 

Kromě všech krásných a příjemných věcí spojených s tímto víkendem, je ale nutné si připomenout i jednu velmi smutnou událost. Nedaleko Misana se totiž narodil další velký závodník – Marco Simoncelli. Rossiho velký kamarád, kterého si Vale tak trošku vzal pod svá křídla. Jeho život předčasně skončil v roce 2011 při Grand Prix Malajsie, kdy nezvládl pravotočivou zatáčku a spadl přímo pod kola dvou projíždějících motorek – jedna z nich patřila právě Rossimu. Zemřel necelou hodinu po převozu do nemocnice. Bylo mu pouhých 24 let. Do Coriana, městečka odkud pocházel, se pravidelně vydáváme uctít jeho památku. 

Pojďme ale zpět do Misana. Právě na tomto okruhu ukončil v roce 1982 karieru Valentinův otec a je velmi pravděpodobné, že i Vale bude chtít odjet svůj poslední velký závod na domácí půdě, kde kolem trati těžko hledáte v záplavě žluto-modrých 46 fanoušků kohokoliv jiného.

 

„Doktor“, jak je Valentino často přezdíván pro umění předjet své soupeře jako dokonalým chirurgickým řezem, si své slávy a úspěchů užil opravdu dost – celkově 9x ovládl motocyklový svět – z toho 7x v královské kubatuře MotoGP, 1x v kubatuře 125 cm³ a 1x v kubatuře 250 cm³. A právě před začátkem sezony 2020 se nechal slyšet, že možná bude právě tato jeho poslední. Končící spolupráce se stájí Yamaha, překročená hranice věku 40 a spousta dalších indicií poukazují na to, že dost možná máme šanci vidět Rossiho naživo naposledy. 

Jestli to tak skutečně bude, to už se necháme překvapit. Pokud ovšem opravdu k takovému rozhodnutí dojde – nezbyde na konci sezony říct nic jiného než: DĚKUJEME VALENTINO. Do světa MotoGP jsi se zapsal navždy.

 

Nebudeme ale předbíhat – pojďte si raději tuto sezonu vychutnat s námi. Začínáme již brzy a to na Blízkém východě - pod umělým osvětlením večerního závodu v Kataru.



Hodnocení článku

4

Čtěte také:

Azurové pobřeží - Nice, Monaco, památky, rady Evropské šampionáty v Mnichově 2022 Co je důležité vědět před objednáním zájezdu Poklad jménem PROSECCO MS házená 2023, termíny, města

Diskuze







Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)

Položky označené * je nutno vyplnit.