Přední ligové soutěže 2020/2021 - co momentálně víme?

Fotbalový fanoušek mohl být po celá léta navyklý na určitý režim během léta. Touto dobou byl buď stále plný dojmů z nedávného evropského či světového šampionátu anebo pomaličku natěšený na blížící se Audi Cup a kvalifikační duely evropských pohárů. Poslouchal nejaktuálnější přestupové spekulace, po očku sledoval los nejprestižnějších soutěží a plánoval návštěvy zaběhlých i netradičních fotbalových destinací. Ještě na začátku tohoto roku nic nenasvědčovalo tomu, že by mělo být letos něco jinak. Avšak situace se nakonec vyvinula jinak. Celosvětová pandemie způsobila zastavení soutěží, kdy některé ukončila anebo minimálně na dlouhou dobu paralyzovala. Tomu, že po určitý čas bude pravděpodobně nejatraktivnější hranou ligou ta běloruská, nevěřil snad ani tamní prezident Lukašenko. Najednou přichází nová situace, kdy se ještě ke konci července některé soutěže dohrávají. Evropské poháry poznají své vítěze dokonce až v druhé polovině srpna. Mnozí fanoušci, kteří nevynechali jediný zápas za poslední řadu let, jsou nuceni sledovat svůj oblíbený celek pouze z domácích obrazovek. 

 

Kvapem se však blíží nový ročník. Ročník, který věřme že postupně bude vše vracet do starých kolejí. Avšak stále ročník jiný. Níže jsme připravili přehled, co se momentálně ví o těch nejprestižnějších evropských soutěžích. 

 

 

 ANGLIE 

Nemůžeme začít jinde než právě zde. Anglickou Premier League čeká tento víkend poslední ligové kolo. Následně se bude ještě vyčkávat na posledního postupujícího, který doplní Leeds United a West Bromwich Albion v nejvyšší soutěži. O vstupenku do nejprestižnější fotbalové soutěže se utkají Brentford, Swansea, Cardiff a Fulham. O tom, kdo doprovodí Norwich do Championship, se definitivně rozhodne o víkendu. 

KDY ZAČNE NOVÁ SEZÓNA?

Dlouho se jednalo o dvou termínech. Prvním možným startem byl 29. srpen. Nakonec však vyhrálo 12. září, týden po zářijové reprezentační pauze. Samotné kluby spíše tíhly ke druhému termínu z důvodu hektického dohrávání stávajícího ročníku. 

JAK TO VYPADÁ S ÚČASTÍ DIVÁKŮ?

Do této chvíle je vše předmětem spekulací. Z jedné strany zaznívají názory, že v průběhu podzimu, další den se odjinud šíří zprávy, že pokud nebude vakcína, je pravděpodobný až začátek roku 2021. 

 

 

 NĚMECKO 

Německá Bundesliga se po koronavirové přestávce vrátila jako první z velkých soutěží. Všechny kluby už mají pro letošek hotovo. Soutěž minimálně na rok opouští Paderborn a Düsseldorf. Ligovou příslušnost v baráži uhájily Brémy před Heidenheimem. Nováčky budou Bielefeld a Stuttgart. Rozlosování nového ročníku soutěže se uskuteční 7. srpna. 

KDY ZAČNE NOVÁ SEZÓNA?

Původním termínem startu byl 27. srpen. Začátek však byl posunut na 18. září. Jednak kvůli delší letní přestávce po konci náročné sezóny a také proto, že se na několika německých stadionech bude dohrávat stávající ročník Evropské Ligy. 

JAK TO VYPADÁ S ÚČASTÍ DIVÁKŮ?

Podle posledních zpráv by se diváci mohli dostat zpět na stadion ke konci října. Vše je však předmětem dohad, jelikož každá spolková země má jiné postupy. Například sousední Sasko, do kterého spadá třeba RB Lipsko, chce povolit hromadné akce od 1. září. Dá se však čekat, že minimálně nejvyšší soutěž bude postupovat jednotně a fanoušky pustí na stadiony všude ve stejnou dobu.

 

 

 ŠPANĚLSKO 

Také La Liga má pro letošek dohráno. Nicméně, nedá se říct, že by ve Španělsku byla nyní nuda. Jisté je, že soutěž opouští Leganés, Mallorca a Espanyol Barcelona. Zamotanější je to v tuto chvíli s postupem do nejvyšší soutěže. Huesca a Cadiz už mohou vyhlížet souboje s Realem Madrid a Barcelonou. A jak je to s účastníky play off o poslední postupové místo? O to si zahrají Zaragoza, Almeria, Girona a... ...a tady to začíná být teprve zajímavé. Poslední místo pro play off si v tuto chvíli drží Elche. Před to se však v případě výhry v posledním zápase může dostat tým Fuenlabrada. Jenomže utkání proti La Coruni bylo odloženo na neurčito. Ano, tušíte správně. V týmu Fuenlabrady se objevil Covid. A tak španělská nejvyšší soutěž na posledního účastníka musí stále čekat.  

KDY ZAČNE NOVÁ SEZÓNA?

Ve Španělsku se soutěž rozjede 12. září. Tedy pravděpodobně o stejném víkendu jako Premier League. 

JAK TO VYPADÁ S ÚČASTÍ DIVÁKŮ?

Zde se doufalo, že by od září mohla na stadion první část fanoušků. Od listopadu polovina kapacity a od nového roku by se vše vrátilo do normálu. Před týdnem však španělské ministerstvo zdravotnictví vydalo prohlášení, že tato data nejsou vzhledem k aktuální situaci příliš pravděpodobná. Nicméně úplně jej nevyloučili. 

 

 

  ITÁLIE  

V Itálii se soutěž stále dohrává. Zbývá odehrát tři poslední kola a je poslední velkou soutěží, která ještě nemá jistého mistra. Je však velká pravděpodobnost, že již tento víkend Juventus oslaví svůj devátý titul v řadě. Soutěž naopak opouští Spal s Brescií, kde působí češi Aleš Matějů a Jaromír Zmrhal. Velmi nahnuté to má také Lecce s Antonínem Barákem. Jistotu záchrany ještě nemá FC Janov, Udinese ani FC Turín. 

KDY ZAČNE NOVÁ SEZÓNA?

Informace o novém ročníku Serie A v tuto chvíli bohužel stále nejsou k dispozici. 

JAK TO VYPADÁ S ÚČASTÍ DIVÁKŮ?

Italská vláda uvedla, že zvažuje omezený počet diváků v případě dobrého vývoje situace již od září. Zdůrazňujeme, že zatím pouze zvažuje...

 

 

FRANCIE 

Francouzská Ligue 1 byla 28. dubna jako jediná z TOP 5 soutěží předčasně ukončena. A to k velké nelibosti několika týmů. Toulouse už by to mělo se záchranou složité, ale třeba Amiens ztrácelo 10 kol před koncem (ve chvíli, kdy byla soutěž ukončena) 4 body na příčku alespoň nezaručující přímý sestup. V příští sezoně je však čeká pouze Ligue 2. Drobnou ztrátu na pohárové příčky měl také například Olympique Lyon. Nováčky soutěže pak budou týmy Lorient a Lens. 

KDY ZAČNE NOVÁ SEZÓNA?

Nový ročník začne 22. srpna a jako jediná přední evropská soutěž už zná Ligue 1 také své rozlosování. 

JAK TO VYPADÁ S ÚČASTÍ DIVÁKŮ?

Zatím nebylo s jistotou ani předběžně oznámeno, kdy se na stadion vrátí plná či nadpoloviční kapacita. Nicméně, již v tuto chvíli se ve Francii na přípravná utkání či Superpohár dostane 5000 fanoušků. A to je z velkých fotbalových zemí prozatím stále nejvíce! 



Hodnocení článku

3

Čtěte také:

Anglie a rozvolnění koronavirových opatření Los kvalifikace ME 2020 - termíny, zápasy, skupiny Kvalifikace MS 2022 Katar, termíny, zápasy Zájezd na Anglie - Česko ve Wembley Kosovo, Černá Hora a Bulharsko přivítají naše reprezentanty v boji o postup na Mistrovství Evropy

Diskuze







Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)

Položky označené * je nutno vyplnit.