Rady a tipy do Londýna

Letíte do Londýna a lámete si hlavu s tím, bez čeho se neobejdete? Jak funguje místní MHD? Jak si pobyt co nejvíce ulehčit a zpříjemnit? Níže jsme pro Vás připravili několik tipů. 

 

Co si vzít s sebou?

REDUKCE DO ZÁSUVKY - Určitě si nezapomeňte redukci, abyste si mohli dobít svá elektronická zařízení. 

TIP NAVÍC: v případě, že redukci nevlastníte či zapomenete, většina hotelů nabízí její zapůjčení, cena se pohybuje okolo 5 GBP. Některé hotely dokonce mají v koupelně jiný druh zásuvky než běžně na pokoji, často se zde podaří připojit s ,,naší'' koncovkou. Pokud pak máte na pokoji TV, elektroniku je možné, byť pomalu, dobít také zde přes USB port. 

 

Jak funguje místní MHD? 

OYSTER CARD - karta na způsob naší Lítačky. Princip jízdného se však liší. Oyster Card si nabijete kreditem dle libosti. Na dva dny doporučujeme kradit cca 15 GBP. Navíc zapltíte vratnou zálohu ve výši 5 GBP.

Kartu si zakoupíte v automatech či okénku ve kterékoliv stanici metra, případně v obchodě označeným modrým pruhem Oyster Card. Kartu si před nástupem do metra označte.

Při výstupu z metra si kartu nezapomeňte stejným způsobem odoznačit. Pokud tak neučiníte, bude Vám stržena maximální možná sazba na dané lince.

To se však netýká cestování autobusem. Zde je jízdné jednotné ve výši 1,50 GBP a označuje se pouze u nástupu do autobusu (vždy předními dveřmi). 

Kartu při odjezdu můžete vrátit a nechat si vrátit zbylou sumu včetně vratné zálohy (zbývající částka nesmí přesáhnout 10 GBP). 

Maximální denní sazba jízdného je 8,50 GBP. Jakmile tuto částku procestujete, do konce dne jezdíte zdarma. 

Každý cestující musí mít svou vlastní kartu. Není možné využití jedné karty u vícero osob. 

TIP NAVÍC: pokud máte bezkontaktní platební kartu, lze jí využít stejným způsobem jako Oyster Card. Tu byste si tak vůbec nemuseli pořizovat. 

 

Máte chuť na rychlou svačinku během procházky Londýnem?

3 MEAL DEAL - v některých obchodech jako TESCO Express naleznete nabídku 3 MEAL DEAL při které si zakoupíte sendvič, nápoj a lehký snack v podobě tyčinky či menšího balíčku chipsů za 3 GBP (například samostatný sendvič se pohybude okolo 2,70 GBP). Při objevování města se tak jedná o dobrou kombinaci jak zahnat hlad a žízeň před pauzou na vydatnější oběd. Produkty, které je možné kombinovat, vždy naleznete pod označením 3 MEAL DEAL. 

 

Jak dlouho před odletem je dobré být na letišti?

DOPORUČUJEME 3 HODINY - příjezd na letiště je ideální 3 hodiny předem. Budete tak mít dostatečný prostor pro odbavení a bezpečnostní kontroly, což trvá delší dobu než například na pražském letišti. Zároveň je nutné počítat s tím, že cesta na letiště se může protáhnout a samozřejmě také že letiště jsou rozsáhlejší a cesta na konkrétní terminál i gate se může protáhnout. Z Anglie si dozajista odvážíte pěkné vzpomínky, byla by tak škoda si je kazit stresem při odletu zpět. 



Hodnocení článku

3

Čtěte také:

Přední ligové soutěže 2020/2021 - co momentálně víme? MS ve fotbale 2026 - termíny, místa MS ve fotbale 2018 Rusko - termín, stadiony, účastníci Nový formát Champions League! Fotbalové soutěže ve své třetině

Diskuze







Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)

Položky označené * je nutno vyplnit.