Zrušení sportovní události aneb jaké máte nyní možnosti

Vážení klienti, vážení přátelé,

pokusíme se popsat základní možnosti, které máte v momentě, kdy je zájezd zrušený: 
1. přerezervovat zájezd na jiný termín 
2. převést zaplacenou zálohu za zájezd na dárkový poukaz 
3. vrátit přijatou zálohu

Přerezervování
Proč někdy lze přerezervovat zájezd a někdy ne? Proč je jedna CK schopna zájezd přerezervovat a druhá ne? Faktorů, které ovlivňují možnosti jednotlivých cestovních kanceláří, je celá řada. Pokud se jedná o autobusový zájezd nebo zájezd s vlastní dopravou (zájezdem je dle definice zákona kombinace min. dvou služeb cestovního ruchu, tzn. např. ubytování+skipas, ubytování+vstupenka na fotbal), pak přerezervování zájezdu nemusí být pro naši CK problémem, speciálně pokud se řeší změna jedné nebo několika málo rezervací. Pokud ale žádá změnu rezervace vzhledem k mimořádné skutečnosti celé osazenstvo zájezdu nebo se jedná o zájezd letecký, pak se naše vůle musí potkat také s vůlí a možnostmi našich dodavatelů, tzn. především leteckých společností a ubytovacích zařízení. V případě leteckých zájezdů záleží především na způsobu rezervace letenek. Na většinu zájezdů Vám kupujeme letenky on-line, tzn. za aktuální nejvýhodnější cenu, ale takovou letenku nelze bezplatně zrušit ani přerezervovat. Přerezervování je někdy dražší než nákup nové letenky. Pouze na velké akce typu MS v hokeji, fotbalové EURO nebo zájezdy českých týmů ve skupinové fázi Ligy mistrů zajišťujeme letecké spojení na základě skupinových rezervací nebo vypravujeme speciály, kde máme do určitého času před odletem možnost bezplatně jména na letenkách změnit. Proč nekupujeme na všechny akce letenky skupinově? To s sebou nese např. riziko, že všechny letenky neprodáme, ale také je důležité upozornit, že letenky, které koupíme skupinově, koupíme dráž než letenku jednotlivou. Kdo žije v představě množstevní slevy bude pravděpodobně překvapen, že cena letenky v rámci skupinové rezervace vyjde běžně o 2.000 Kč na jednu letenku více než u on-line rezervace v ten samý moment. 

Na příkladu tenisového French Open vidíme možnost snadného přerezervování bez dodatečných nákladů. Turnaj se koná v dohledné době, většina leteckých společností umožňuje vzhledem k okolnostem bezplatné přerezervování, vstupenky budou platit i v novém termínu a s hotely se na přesunutí rezervací také ve většině případů dokážeme dohodnout.

EURO 2020 je naopak akcí, kde i přerezervování pro nás může být velmi bolestné. Letecké společnosti aktuálně počítají se zachováním červnových letů do Glasgow, Edinburghu i Londýna a odmítají nám přerezervovat naše skupinové rezervace na příští rok. 


Proč se nebát přerezervování: Vaše peníze jsou dobře chráněny a v případě neuskutečnění akce o ně nepřijdete. V případě úpadku CK klientovi refunduje zaplacenou částku pojišťovna. Tím, že zájezd přerezervujete, dáte šanci CK na ustání současné situace a my Vám za to děkujeme. 

 

Dosud nezrušené akce Vám zatím nemůžeme bezplatně stornovat ani přerezervovat na nové termíny, protože pokud by se tyto akce nakonec uskutečnily, propadly by vstupenky, ubytování, případně i letenky.


Dárkový poukaz
Nemáte-li nyní jasné plány na budoucí období, pak pro Vás dárkový poukaz může být optimálním řešením. Poukazem můžete uhradit libovolný budoucí zájezd zadáním slevového kódu při objednávce na našich stránkách. Slevový kód Vám zašleme e-mailem, jakmile potvrdíte, že dárkový poukaz je pro Vás akceptovatelnou variantou. Dárkové poukazy vystavované v současné situaci zapříčiněné koronavirem mají platnost do 30. 6. 2022. Slevový kód můžete uplatnit vícekrát v případě, že hodnota objednávky je nižší než hodnota poukazu. Poukaz nelze směnit za peníze.

Proč se nebát dárkového poukazu: Peníze klientů jsou chráněny stejně jako v případě zájezdu pro případ úpadku CK. Pro zvolení poukazu platí to samé, co v případě přerezervování zájezdu. Dáváte CK šanci na ustání situace a patří Vám dík.

Vracení zaplacených záloh
Chápeme, že v problémech se ze dne na den ocitl nejen cestovní ruch, ale většina odvětví ekonomiky a zároveň také řada z Vás. Pracujeme na tom, abychom byli schopni zálohy vracet, ale s ohledem na to, že se nám během dvou týdnů rozpadl program na celé pololetí, tak nejsme schopni vracet platby do 14 dnů, jak nám ukládá zákon. My jsme za většinu služeb také zaplatili a bez toho, že nám přijdou vratky od našich dodavatelů, není možné situaci zvládnout. Některé letecké společnosti místo vracení peněz nabízejí poukazy na přerezervování, i když by měly vracet peníze, organizátoři akcí oddalují vracení peněz za vstupenky nebo je nechávají, jak je tomu u fotbalových klubů v Evropě nebo u klubů NHL, v platnosti na nový termín s tím, že není možné žádat o refundaci. Ani organizátoři samotných akcí nejsou v jednoduché situaci a o to víc potřebujeme pochopení a trpělivost, abychom byli schopni situaci řešit. 

 

Některé státy již podporují provozovatele cestovních kanceláří, leteckých společností a další poskytovatele cestovních služeb tím, že vládním nařízením ukládají klientům povinnost akceptovat dárkové poukazy. Pokud tento postup nebude sjednocen v rámci celé EU, budou značně znevýhodněny země, kde vlády k tomuto kroku nesáhly. Není pro nás řešením povinně převést všechny vybrané zálohy na dárkové poukazy, ale věřte, že každý z Vás, kdo si původní zájezd přerezervuje na nový termín nebo si své peníze převede na dárkový poukaz, nám dodává energii pokračovat dále a nevzdat to.

Věříme, že brzy bude lépe a uvidíme se na zájezdech za sportem.

Děkujeme mnohokrát za pochopení a spolupráci a přejeme Vám pevné zdraví!

 

Tým CZECH SPORT TRAVEL

 

 



Hodnocení článku

6

Čtěte také:

2021? My pojištění máme! Red Bull Air Race Lausitz Co je důležité vědět před objednáním zájezdu Zájezd na Giro d'Italia 2020 v Budapešti Světový pohár v biatlonu 2020/2021