Zájezd na Giro d'Italia 2020 a "šťastná" sedmička

Vyrážíme po stopách závodu Giro d'Italia. Číslo sedm je obecně považováno za číslo, které přináší štěstí. I pro Marca Pantaniho, jednoho z nejslavnějších cyklistů všech dob, byla sedmička symbolem úspěchu. Stal se totiž sedmým cyklistou (a zatím i posledním) v historii, který ve stejný rok vyhrál dva nejprestižnější závody - Tour de France a Giro d’Italia. Tím slavným rokem byl rok 1998. Tato šťastná sedmička se mu ale nejspíše stala i prokletím.

Marco pravděpodobně neunesl břemeno velké popularity, tlaku na úspěch a tíhu slávy. Po pár dopingových aférách, kdy měl údajně při Tour de France užívat zakázanou látku EPO (což ale nikdy nepřiznal a obvinění se bránil), obcházel mnoho let soudní jednání a následně se psychicky zhroutil. Stal se závislým na drogách a užíval i antidepresiva. Nakonec se stáhnul z veřejného života. Marca našli mrtvého v hotelovém pokoji v italském Rimini v únoru 2004. Diagnóza zněla: předávkování kokainem. 

Po jeho smrti se objevila spousta spekulací. Jeho příznivci tvrdili (a mnozí jsou o tom přesvědčení dodnes), že šlo o vraždu. Široká veřejnost, ani rodina se s jeho smrtí nikdy nesmířili. Jedno je jisté - Marco, přezdívaný Il Pirata (Pirát), zůstal zapsán do srdcí spousty Italů, a snad i ostatních cyklistů na světě, jako hrdina. A jde to vidět. 

Letošní závod Giro d’Italia se bude konat od 9. do 31. května. Čeká nás 21 etap - 4 maďarské a 17 italských. A právě pro fanoušky Marca bude speciální. Jedna z etap, konkrétně dvanáctá, se totiž uskuteční v Marcově rodném městě Cesenaticu. Výhodou pro diváky je, že start i cíl budou v jednom městě a fanoušci se tak můžou těšit na skvělý zážitek i atmosféru. Kromě toho ve vedlejším Rimini bude cíl jedenácté etapy o den dříve a v ještě bližší Cervii proběhne pro změnu start etapy třinácté hned o den později. Čekají nás tak rovnou tři velké etapy v jedné lokalitě. 

Etapa v Cesenaticu kopíruje trasu dalšího slavného cyklistického závodu - Nove Colli, v překladu Devět kopců, který se uskuteční jen tři dny po Giru. Celé město tak čekají dny plné sportovních zážitků a doprovodných událostí. Už dnes například se každý večer zbarví přístav a všechny lodě do růžova - oficiální barvy celého Gira. Ve městě najdeme muzeum cyklisticky, na pobřežní promenádě také Marcovu velkou sochu na kole a na místní hřbitov, kde odpočívá samotný Marco, chodí jeho fanoušci - jen tak zavzpomínat a nebo zanechat vzkaz v knize vzpomínek, která se nachází v jeho obrovské hrobce.

Kromě všech sportovních zážitků, které nás tu v květnu čekají, zůstanete také ohromeni skvělou atmosférou samotného místa. Historický přístav, rybářské lodě, typické trattorie s místními specialitami a útulné vinárny. Konec května a teplé počasí už také přímo vybízí k vyzkoušení širokých pláží, které lemují celé pobřeží. 

 

Program zájezdu Giro d’Italia - Itálie 11. - 13. etapa

 

Úterý 19.května 2020

  • Ve večerních hodinách odjezd z Prahy

 

Středa 20.května 2020

  • Příjezd do Rimini, kde je cíl 11. etapy
  • Prohlídka centra
  • Po skončení etapy přesun do Cesenatica a ubytování v CesenaticoCampingVillage
  • Večerní fakultativní výlet lodí s jídlem, vínem a diskotékou

 

Čtvrtek 21.května 2020

  • Snídaně
  • Celodenní program v Cesenaticu, kde má 12. etapa start i cíl - užijte si atmosféru závodu, která začíná i končí v tomto krásném přístavním městečku. Cesenatico nabízí procházku po přístavu, útulném centru města, jedinečnou italskou gastronomii a spoustu dalšího. Možnost prohlídky muzea místního rodáka Marca Pantaniho, jednoho z nejslavnějších cyklistů historie, který v roce 1998 vyhrál jak Giro D'Italia, tak Tour de France
  • Pro zájemce večerní kurz "Pečení pizzy" - naučíte se dělat pravou pizzu s italským kuchařem a samozřejmě si ji potom i sníte (cena 20eur/os)

 

Pátek 22.května 2020

  • Snídaně
  • Po snídani přesun do sousední Cervie, odkud bude startovat 13. etapa
  • Odpoledne možnost koupání u moře 
  • V pozdních odpoledních hodinách odjezd do San Marina, třetího nejmenšího státu Evropy, prohlídka města spojená s krásnými výhledy do okolí a navíc s ochutnávkou vína a místních likérů

 

Sobota 23.května 2020

  • Snídaně
  • Celodenní volný program - koupání u moře, návštěva městečka
  • Ve večerních hodinách odjezd do ČR

 

Neděle 24.května 2020

  • V ranních hodinách návrat do ČR

 

https://www.czechsporttravel.cz/zajezd-na-giro-ditalia.html



Hodnocení článku

3

Čtěte také:

Kalendář sportovních událostí 2021 2021? My pojištění máme! Biatlon 2020/2021 - aktualizovaný kalendář, termíny, místa Autosalon Mnichov MS Biatlon 2021 Pokljuka, program

Diskuze







Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)

Položky označené * je nutno vyplnit.