Nový formát Champions League!

Výkonný výbor UEFA schválil nový formát svých klubových soutěží od sezóny 2024/25.

Reformy přicházejí po rozsáhlých konzultacích napříč fotbalovou komunitou a byly jednomyslně podpořeny radou ECA a Výborem pro soutěže klubů UEFA (tvořeným většinou zástupci klubů).

Provedené změny jsou navrženy tak, aby zajistily pozitivní budoucnost evropského fotbalu na všech úrovních a splňovaly vyvíjející se potřeby všech zúčastněných stran. Jednoznačným potvrzením společného závazku jsou otevřené evropské soutěže, do kterých se kluby kvalifikují na základě sportovních zásluh v domácích soutěžích.

Další rozhodnutí (termíny, konečný formát, koeficienty a finanční rozdělení) budou učiněny do konce roku.

Současně UEFA rovněž znovu potvrdila své silné finanční závazky vůči celému evropskému fotbalu a zahájí kroky k zajištění větší finanční solidarity pro širší spektrum klubů, které se neúčastní klubových soutěží UEFA. To posílí pevný základ, na kterém je postaven evropský fotbal.

UEFA rovněž zahájila dialog se všemi příslušnými stranami s cílem navrhnout záruky a ochranu zdraví hráčů napříč soutěžemi na všech úrovních.

 

Jak by měl vypadat nový formát Champions League?

Aktuální počet týmů: 32

=> Nový počet týmů: 36

Aktuální herní systém: 8 skupin po 4, každý s každým doma venku (6 utkání), 2 nejlepší postupují do osmifinále, týmy na 3.místě EL

=> Nový herní systém: jedna velká tabulka, každý tým odehraje 10 utkání (5 doma a 5 venku) dle koeficientu týmů, 8 nejlepších postupuje do osmifinále, týmy na 9.-24.místě play-off o postup do osmifinále

Podobné změny formátu budou aplikovány také na Evropskou ligu UEFA (8 zápasů v ligové fázi) a UEFA Evropská konferenční liga (6 zápasů v ligové fázi). Na základě dalších diskusí a dohod lze tyto dvě soutěže také rozšířit na celkem 36 týmů, opět hráno jako liga. Kvalifikace do evropských soutěží bude i nadále otevřená a závislá na umístění v domácí ligové soutěži.

36člennou skupinu doplní tým na 3.místě domácí soutěže, která se nachází na pátém místě v žebříčku UEFA. Další bude udělen domácímu šampionovi rozšířením počtu klubů kvalifikujících se ze čtyř na pět prostřednictvím takzvané „Champions Path“.

Poslední dvě volná místa poputují do klubů s nejvyšším klubovým koeficientem za posledních pět let, které se nekvalifikovaly přímo do skupinové fáze Ligy mistrů, ale kvalifikovaly se buď do kvalifikační fáze Ligy mistrů, Evropské ligy nebo Evropské konferenční ligy.

Všechny zápasy kromě finále se budou i nadále hrát uprostřed týdne.



Hodnocení článku

3

Čtěte také:

Rozlosování a termíny utkání Ligy Mistrů a Evropské ligy Premier League zná svůj "jízdní řád" AUDI CUP ROZLOSOVÁN Víte co je to Carabao Cup? Premier League rozlosována

Diskuze







Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)

Položky označené * je nutno vyplnit.