Poklad jménem PROSECCO

PROSECCO

Co to vlastně je „prosecco“?

Když kdekoliv ve světě vyslovíte slovo „prosecco“, vybaví se vám symbol italského životního stylu. Sklenka vína, ve které se mísí síla chuti, jemnost bublinek, neodolatelné květinové aroma a čerstvá příchuť bílých hroznů. Víno, které v létě oceníte pro jeho umění osvěžit a v zimě naopak zahřát při dlouhých mrazivých večerech. S trochou fantazie (po druhé sklence už to nebývá takový problém) si i doma v obýváku připadáte jako na pláži při západu slunce a nebo naopak u plápolajícího krbu v roubence v zasněžených Alpách. Je to skvělý společník ke každému jídlu a nebo jen tak během dne, kdy zkrátka dostanete chuť. A tak jako správní Italové - každou sklenku budete pít s chutí a prožitkem. 

 

Kde a jak se vyrábí? 

Pokud vám někdo bude chtít někdy namluvit, že si přivezl prosecco z Francie nebo z jižní Moravy, tak mu nevěřte. To pravé prosecco se pěstuje pouze v Itálii a to jen na určitém území. Jde o oblast v severní Itálii mezi kraji Veneto a Friuli-Venezia Giulia. Poznáte ho tak, že jedině prosecco z této oblasti může mít na lahvích označení DOC, což je italská známka kvality. A pouze prosecco, které bylo vyrobené z hroznů vypěstovaných u městeček Valdobbiadene, Conegliano a Asolo se pyšní označením DOCG. Což už je opravdu to nejlepší z nejlepších a po lahvích DOCG sáhnete ve chvíli, kdy hledáte prvotřídní kvalitu. Vedle ale nešlápnete ani s lahvemi Prosecco DOC. Důležité je, že jakékoliv „prosecco“ bez toho označení, vlastně není ani prosecco. 

prosecco area

 

Samotný proces výroby, tedy od sklizně po lahvování, zabere zhruba 6 měsíců. Hrozny jsou odrůdy Glera a sběr probíhá vždy ručně s nejvyšší pečlivostí. Veškeré prosecco se výrábí stejnou metodou Martinotti (někdy také nazývanou Charmat-Martinotti) a potom už záleží na zkušenosti a umění jednotlivých vinařů, jaký osobní cit dokáží vtisknout do svého vína, který potom činí každou značku Prosecca jedinečnou. 

Po sběru míří hrozny do lisovny, kde se lisují tak, aby se z hroznů získala jen šťáva a nic jiného. Po lisování přichází kvašení, které trvá zhruba 10-12 dní v nerezových nádobách při teplotě 15-18°C. Po prvotních kvašení se získává základní víno, které se následně smíchá dle potřeby s cukrem a dalším kvasem, po kterém následuje druhotné kvašení o délce cca 50 dní, při kterém již prosecco dostane své charakteristické bublinky a sílu, která se pohybuje kolem 11,5% alkoholu (najdete tedy slabší i silnější prosecco). Po tomto kvašení dostaneme finální produkt, který se zalahvuje a rozdělí podle cukernatosti (poměr cukru na litr) na typy: brut, extra dry a dry. Víno v lahvích ještě následně 30 dní „odpočívá“ a poté může být vypuštěno do světa. A hurá na naše stoly.

 

Zajímá vás prosecco „naživo“? 

Chtěli byste vidět proces výroby prosecca na vlastní oči? Projít se mezi kopečky posázenými vinicemi s výhledem široko daleko? Zavítat do jedné z mnoha „kantýn“ - sklípků, kde vás pohostí jak skvělým vínem, tak i domácími sýry, salámy, bruschettou s olivovým olejem a dalšími věcmi z italské kuchyně? Chtěli byste proniknout do života Italů a naučit se brát věci tak trochu víc s klidem? Tak jste u nás správně!

Vyražte s námi do oblasti prosecca a vychutnejte si to všechno na vlastní kůži. Protože jak zpívá slavný italský zpěvák Vasco Rossi: „La vita è un brivido che vola via - život je jenom krátké zachvění, které letí pryč…“. A je potřeba si ho užít. 

Odkaz na zájezd: https://www.czechsporttravel.cz/zajezd-do-italie-cesta-prosecca-a-benatky.html

146361ZjR.jpg

A to nejlepší nakonec. Zpříjemněte si čekání na cestování při dlouhých zimních večerech lahví prosecca přímo z oblasti. Přinášíme vám výběrové prosecco rovnou z Itálie. A klidně vám ho dodáme v originální krabici dle vašich představ - s logem, přáním nebo jiným originálním nápisem. Koukněte do našeho e-shopu -> https://www.czechsporttravel.cz/personalizovany-karton-6-lahvi-italskeho-prosecca.html

146359MzY.jpg

 



Hodnocení článku

2

Čtěte také:

MS ve futsale 2021 Litva Víno a sport. Můžou jít dohromady? Zájezdy do Německa Podíváme se letos na Moto GP? MS házená 2023, termíny, města

Diskuze







Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)

Položky označené * je nutno vyplnit.