Kde odehrajeme MS 2021 v hokeji? Varianta č.2 - Minsk

MINSK - BĚLORUSKO

Běloruské hlavní město může být pro spoustu sportovních fanoušků velkou neznámou. Mistrovství Světa v hokeji se zde konalo naposledy v roce 2014. Hlavní otázka při zvažování, jestli se na tento hokejový svátek vypravit pro většinu fanoušků může být, zda potřebujete do Běloruska vízum? S největší pravděpodobností ne! Během posledního MS Bělorusko dočasně zrušilo vízovou povinnost a je více než pravděpodobné, že v tomto případě bude postupovat stejně.

Vraťme se ale zpět k samotnému dějišti turnaje. Minsk na první pohled může působit moderně a velmi mladistvě, avšak první zmínky o Minsku pochází z roku 1067. Město tvrdě zasáhla Druhá světová válka, kdy většina městské zástavby byla srovnána se zemí. Následně však přišla gigantická proměna města, kdy byly vybudovány velkolepé budovy, široké bulváry a obří paláce. Vše v duchu stalinistické architektury. Dnešní Minsk je však útulným, čistým a moderním městem, ve kterém 2 miliony obyvatel žijí poklidným životem.

Co vše můžete v Minsku vidět? Většina významných památek se nachází poblíž hlavního bulváru propojujícího severní a jižní část města. 15 kilometrů dlouhé Avenue Nezávislosti. Začněme u Minských bran. Tyto dvě gigantické jedenáctipatrové věže jsou stavěny v rozích obytných budov. Jejich vzhled je klasickou ukázkou stalinistické architektury. Na každé straně věže se nachází jedna socha – dělníka, farmáře, inženýra a vojáka, kteří shora hledí na město. Nejpůsobivější je tato památka ve večerních hodinách, kdy je překrásně osvícena.

Dále se přesuneme na Náměstí nezávislosti, také známé jako Leninovo náměstí. Jde o jedno z největších náměstí v Evropě rozkládající se na ploše sedmi hektarů. Na náměstí můžete vidět Dům vlády s památníkem Lenina nebo červený kostel svatého Simona a Heleny. Ten dlouho sloužil jako ateliér a filmová studia, nicméně od roku 1990 slouží opět jako kostel.

Kousek odtud se pak nachází Budova velitelství KGB, známá jako Amerikanka. Zvenčí se jedná o krásnou žlutou budovu s mohutnými korintskými sloupy působící zcela nevinně. Avšak každý občan i návštěvník v Bělorusku si může být jistý tím, že uvnitř této budovy rozhodně nechce skončit.

Procházkou podél řeky Svislač se dostaneme k překrásné budově Národní Opery a Baletu. Tato impozantní stavba byla otevřena roku 1933 operou Carmen. Budova včetně okolí prošla roku 2009 rekonstrukcí. Zejména v jejím okolí přibylo množství nejrůznějších tematických soch. Nedaleko Opery se pak nachází ostrov s Afghánským válečným památníkem, hovorově známým jako Ostrov slz. Svůj význam v tom mají sochy truchlících matek a sester běloruských vojáků okolo památníku, kteří padli ve válce mezi Sovětským svazem a Afghánistánem.

Nejnavštěvovanější památkou běloruské metropole však je kostel Všech svatých. Ten byl postavený začátkem 90. let minulého století na památníku všech nevinných obětí válek. Je zde také pietně uložena půda z nejrůznějších bojišť, kterých se Bělorusko účastnilo. Vedle stojí také dřevěný pravoslavný kostel Svaté trojice, se kterým bývá často mylně zaměňován. Kousek od kostela se nachází Vítězné náměstí s osmatřicetimetrovým Vítězným monumentem postaveném roku 1954 jako památka Sovětským vojákům.

 

Kde se hraje?

Název:                                                         Minsk Arena

Kapacita:                                                    15 086 diváků (pro hokej)

Otevřena:                                                  2010

Předchozí MS:                                          MS v hokeji 2014

Domácí tým:                                             HK Dynamo Minsk (KHL) od sezony 2010



Hodnocení článku

2

Čtěte také:

Kde odehrajeme MS 2021 v hokeji? Varianta č.1 - Riga MS v ledním hokeji 2024 v Česku - rozpis utkání, program, skupiny Jaromír Jágr do Calgary Flames! Kde odehrajeme MS 2021 v hokeji? Varianta č.3 - Lausanne Rozdělění skupin pro MS 2018 v Dánsku oznámeno!

Diskuze







Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)

Položky označené * je nutno vyplnit.