Podíváme se letos na MotoGP?

Začátek letošního roku byl (a stále je) úplně jiný, než jaký jsme čekali. Epidemie coronaviru COVID-19 změnila na nějaký čas chod celého lidstva. A jedním ze sektorů, který to ovlivnilo na delší čas, je svět sportu. Na začátku spousta zrušených a přesunutých akcí, závodů a turnajů - mezi největšími například fotbalové EURO 2020, nebo Letní olympijské hry v Tokyu. O svou první velkou cenu v historii F1 přišla vietnamská Hanoj a mnoho českých srdcí zaplakalo, když přišla zpráva o zrušení hokejového MS ve Švýcarsku. 

Výjimkou nebylo ani Moto GP. Po letech, kdy jsme vyráželi do všech koutů Evropy a i světa, abychom se společně těšili z pocitu, kdy koukáte na startovní čáru a před vámi se připravují jména jako Valentino Rossi, Marc Márquez, Andrea Dovizioso a další. A potom to vypukne - hromadný start, u kterého vám běhá mráz po zádech a naskočí husí kůže. Neuvěřitelný adrenalin od začátku až do konce. Davy fanoušků a neopakovatelná atmosféra. Byly to zájezdy, na které nikdy nezapomeneme. 

 

144061MDc.jpg

 

A proč byly? Je opravdu nutné mluvit v minulém čase? Pro letošní sezonu to tak vypadalo... 

I když jsme stihli na začátku března odjet na první závod do Kataru, i tam už se situace nesla v předzvěsti něčeho špatného. Den před odletem bylo oznámeno, že velká cena Kataru se odjede bez její královny, bez kategorie Moto GP. Ani my, ani naši fanoušci ale nezaváhali ani minutu a do Kataru jsme přesto odletěli. O to víc jsme si užili kategorie Moto 2 a Moto 3, ve které nás skvěle překvapila naše velká motocyklová naděje - Filip Salač. 

 

144062ZDc.jpg

 

To byl ovšem první i poslední závod, který jsme letos mohli vidět. Závody Moto GP za chvíli opět odstartují, a to 19. července na okruhu Jerez ve Španělsku. Následovat budou další závody a poměrně bohatý kalendář, který se ještě stále aktualizuje. I Česká Republika se dočká své velké ceny v Brně. Bude se konat 9. srpna. To je dobrá zpráva. Ta špatná ale je, že prozatím se všechny závody pojedou bez diváků, za zavřenými branami. 

 

144068ZTg.jpg

 

Jeden ze závodů, který nás mrzí nejvíc, protože se po letech stal takovou naší (i vaší) srdeční záležitostí, je zajisté Grand Prix San Marina a riviéry Rimini. Moto víkend v prosluněnné Itálii v polovině září, na který jsme se vždy těšili celý rok. A z pár fanoušků, kteří s námi jezdili na začátku, se časem stala velká skvělá skupina čítající přes 120 lidí. Každý rok jsme vylepšovali program, přidávali různé akce... od návštěvy Tavullie (rodiště Valentina Rossiho a patřící určitě k jednomu z největších zážitků), přes výlet do San Marina, zastavení se v Corianu u památníků Marca Simoncelliho, koupání v moři, velké večeře a diskotéky na lodi až po samotné závody. Víkend nám začal být krátký. 

 

144063YTU.jpg

 

Letos to vypadalo, že budeme o všechny tyto zážitky připraveni. Když coronavirus zasáhl Evropu, byla to právě Itálie, která to na začátku odnesla nejvíce. Dnes už se ale život vrátil téměř do normálu. Což můžu potvrdit i já osobně - žiji 20 kilometrů od okruhu v Misanu. A kromě toho, že zatím musíme do obchodu nosit roušky, tak už nepociťuji žádné omezení. Chodíme na pláž, bary a restaurace jsou otevřené a plné, cestujeme, jezdíme na výlety. Italové jsou stále stejně usměvaví a srdeční. Naopak možná ještě o chlup více. Panika a často klamné informace přicházející z médií a televize nejsou ani zdaleka pravdivé. 

 

144065NTN.jpg

 

A nyní se dostáváme k nejdůležitějšímu bodu celého mého vyprávění. CO BUDE LETOS? 

Zatím víme jistě jednu věc - v Misanu se pojede, a to rovnou dvakrát. 13. a 20. září. A je ještě jedna věc, kterou vám můžu potvrdit. Místní dělají vše proto, aby se závody odjely s přítomností diváků. Zda to bude možné a pokud ano, kolik fanoušků bude moct vstoupit na tribuny a jak to bude celé probíhat, to zatím říct nedokážeme. Ale situaci pečlivě sledujeme a děláme vše proto, abychom vás na okruh dostali, pokud to situace umožní. 

Ale na druhou stranu - i pokud by se měly závody jet za zavřenými branami, proč přesto nepřijet? Protože vy, kdo už jste to s námi zažili, tak sami víte, že už jen ta atmosféra kolem je nezapomenutelná. Proč nepřijet na týdenní, nebo víkendovou dovolenou, ještě se na chvíli ohřát před zimou v našich skvělých hotelích přímo u pláže? Proč nejet do Tavullie, do srdce fanoušků Valentina Rossiho, kam když během závodního víkendu přijedete, zažijete jedinečnou atmosféru setkání lidí z celého světa, hudebních akcí a kdy často není výjimkou, že se objeví sám Valentino? Proč nevyrazit do tajemného San Marina, které zanechá v srdci každého z nás jistou stopu? A co ta výborná akce na lodi, kdy ochutnáte (nejen) poklady italského moře a potom protančíte noc uprostřed moře? Kdy po pár setech italský DJ pochopil, že nejvíc uspěje s Kabáty a Danielem Landou? Mohla bych takto pokračovat ještě dlouho...

 

144066ZTQ.jpg

 

Co říkáte? Jdete do toho s námi? Vím, že se mezi vámi najdou ti, kteří pojedou. A já vám slibuji, že se máte na co těšit. A taky to, že pokud se nakonec brány okruhu otevřou. Budeme všichni u toho!

 

144067Njl.jpg



Hodnocení článku

2

Čtěte také:

MotoGP - kalendář 2023, termíny, místa MOTO GP - Provizorní kalendář na rok 2022

Diskuze







Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)

Položky označené * je nutno vyplnit.