Hokejový dvojzápas ve Finsku

S návštěvou této překrásné země jsem si pohrával už pěknou řadu let. Pro severské země mám velkou slabost a Finsko bylo poslední z nich, kam jsem ještě cestu neměl. Začátek sezony NHL v Helsinkách mi už několikrát z nejrůznějších důvodů unikl, MS v hokeji 2022 bylo pro mne v roce 2019 zase ještě velmi vzdálené. Toho roku se mi však naskytla jiná možnost, kterou nešlo odmítnout. Start hokejové KHL mezi Jokeritem Helsinky a Avangardem Omsk spolu se zápasem hokejové Ligy Mistrů Hämeenlinna - Škoda Plzeň. Pětidenní zájezd tak byl jasný! Definitivní uklidnění před cestou přišlo ve chvíli, kdy se mi podařilo koupit vstupenku na Jokerit. Jelikož šlo o první zápas sezony, jisté obavy byly na místě a kvůli spuštění prodeje jsem si raději pořádně přivstal. Následně už cestě do Finska nebránilo nic. 

 

147203MmZ.jpg147205MGZ.jpg147206ZmZ.jpg147204OTE.jpg

 

Do Helsinek jsem přiletěl dva dny před prvním zápasem. Přesně za takovou dobu si stihnete město v klidu prohlédnout, navštívit nejvýznamnější památky i místa spojená se sportovní historií. Například Olympijský stadion, nám spjatý s Emilem Zátopkem. Jedinou vadou na kráse bylo to, že tou dobou procházel rozsáhlou rekonstrukcí. Ta však teprve započala a stadion bylo možné vidět v původní podobě. Na Helsinkách je skvělé, že jsou plné zeleně. I když jste byli v centru města, během 10 minut chůze jste se rázem opět ocitli v přírodě. Často na mne město působilo dojmem, že jsem ve Švédsku, jelikož ještě v 16. století město patřilo pod švédskou nadvládu a dodnes všude naleznete názvy psané jak ve finském, tak ve švédském jazyce.

 

147202Y2Z.jpg147200OGM.jpg

 

Po příjezdu k Hartwall Areně jsem měl trochu obavy, jak přísné jsou ve Finsku bezpečnostní kontroly a co budu muset nechat před vstupem. Tyto pocity nejistoty, umocněné převážně v zahraničí, zná asi každý fanoušek. A jaká je severská realita? Ukazujete vstupenku a chystáte se sundat batoh ze zad ke kontrole, načež vás security zastaví, že je vše v pořádku. Rychle rozpozná, že nejste místní, což okomentuje slovy: Vítejte ve Finsku a užijte si zápas. Následně si procházím Hartwall Arenu. Byť je ve srovnání s O2 Arenou o několik let starší a o něco menší, stále jde o překrásnou moderní halu. Výhodou je, že i z horního ochozu, kam jsem měl vstupenku, je výborně vidět na hrací plochu. Na kvalitě samotné hry bylo vidět, že se jedná o první zápas sezony. Fanoušci se snažili vytvořit domácím skvělou atmosféru, i na ně však dolehlo nepříznivé skóre. Přestože domácí byli lepší, Omsk si odvezl výhru 3:1. To však bylo spolu s nulovou účastí českých hráčů jediné mínus. 

 

147199YjA.jpg147201ZWU.jpg

 

Následující volný den mezi zápasy jsem využil k návštěvě dalšího finského města s bohatou sportovní historií - Lahti. A rozhodně se jednalo o skvělou volbu. Sportovní areál, který se nachází poblíž překrásného jezera, vyráží dech. Prakticky na jednom místě naleznete hokejovou halu, další multifunkční arénu, fotbalový stadion a hlavně legendární skokanské můstky, které patří k dominantám města. To vše velmi citlivě zasazené do přírody. Namísto dalších vět nechám promluvit fotografie a můžete posoudit sami. 

 

147209ZGQ.jpg147216ODk.jpg147220NDR.jpg147210NzE.jpg147219Y2M.jpg147212MjV.jpg147217Yzg.jpg147214ZmY.jpg147218MzI.jpg

 

Třetím a posledním navštíveným městem byla Hämeenlinna. Město, které je pojmenované podle zdejšího středověkého hradu, nepatří co se turismu týče mezi nejčastější cíle. Musím ale podotknout, že vřelejšího přijetí od fanoušků i klubu samotného by se člověku zřídkakde dostalo. Už samotná vstupenka za 5 euro pro fanoušky hostí byla krásným gestem. Jako by chtěli říct: ,,Když už jste cestovali tak daleko, připravili jsme pro vás tuto cenu.'' Ve chvíli, kdy na led velmi pěkné, útulné haly nastupovali hokejisté, dostalo se bouřlivého přijetí Tomáši Vlasákovi. Ten zde na přelomu tisíciletí působil dvě a půl sezony před odchodem do NHL. Ovace se ještě během zápasu několikrát opakovaly spolu s doprovodnými záběry na kostce. Zápas skončil výhrou 2:1 v prodloužení pro plzeňské hokejisty, kteří si tím zajistili postup do vyřazovací fáze. Napadlo mne, zda domácí fanoušci před stadionem a v ulicích budou nadále tak přátelští, když je tento výsledek ze soutěže de facto vyřadil. Když jsme odcházeli zpět na hotel, narazili jsme na početnou skupinu domácích vlajkonošů. Ti nás však okamžitě vzali mezi sebe, gratulovali k výhře a zvali na společné posezení u točené Karjaly. Dlouho do noci jsme pak probírali všechna možná témata ve velice přátelské atmosféře. 

 

147213MGQ.jpg147215Mzk.jpg

 

Závěrem všem doporučuji - až se vám někdy naskytne možnost cesty do Finska, neváhejte! Určitě bych rád vyvrátil zaběhlý nesmysl o předražené zemi.  Ano, severské země nepatří mezi nejlevnější, nicméně oproti Dánsku, Švédsku a hlavně Norsku je Finsko poměrně levnou zemí. Samozřejmě záleží na vás, kolik jste ochotní utratit a jakým způsobem hodláte cestu pojmout. Mohu však zaručit, že pokud se budete přiměřeně držet při uzdě, nebude vás pobyt stát o nic víc, než kvalitativně srovnatelný výlet do Rakouska či Německa. Příjemným bonusem je to, že téměř každý hotel nabízí zdarma využití finské sauny a často také zapůjčení jízdního kola. Věřte, že tato země vám přiroste k srdci! 



Hodnocení článku

6

Čtěte také:

Peru aneb zažít jihoamerický fotbal

Diskuze







Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)

Položky označené * je nutno vyplnit.